Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Painehuuhtelulaitteet tekstiililattioiden puhdistukseen ja huoltoon.

20.09.2022

TEKSTIILILATTIAT PUHTAAKSI TEHOKKAALLA PAINEHUUHTELUMENETELMÄLLÄ - VAIKUTTAAKO SE SISÄILMANLAATUUN?

Tekstiililattiat, aikaisemmin kokolattiamatot, ovat lattianpäällysteenä puhuttaneet puhtausalalla jo pitkään. Niitä on parjattu ja niitä on rakastettu. Jotkut sanovat, että ne ovat aivan mahdottomia hoitaa ja jotkut sanovat, että niiden hoitaminen on helppoa.

Itselläni on käytännön kokemusta tekstiililattioiden ja irtomattojenkin hoidosta kolmisenkymmentä vuotta. Kaikenlaisia menetelmiä on tullut käytettyä. Voin kai jo kokemuksesta sanoa, että tekstiililattioiden hoitaminen ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan lattioiden. Tarvitaan vain riittävästi asennetta. Kaikki muu löytyy kyllä.

Ja jos tekstiililattioiden hoitamisen osaa hyvin, se on myös kannattavaa liiketoimintaa.

Puhtauden näkökulmasta katsottuna tekstiililattian rakenne on hyvä kätkemään likaa, pölyä ja pienpartikkeleita. Se on myös yksi tekstiilikuitujen suunnittelun kriteereistä. Tekstiililattian kuitujen ja nukan rakenne ehkäiseekin eniten pienpartikkelien leijumista sisäilmassa verrattuna muihin lattiamateriaaleihin.

Jotta käytännössä ja teoriassa tekstiililattiasta tulee puhdas sitä hoidettava oikein. Tärkein väline sen hoitamisessa on suunnitelma, jossa otetaan huomioon tilojen käyttöolosuhteet. Sen jälkeen tulevat muut asiat, kuten välineet.

Tärkein väline tekstiililattian hoidossa riittävän tehokas mattoimuri. Siinä yhdistyvät nukkaa harjaava liike ja riittävä imumoottorin aikaansaama ilmanvirtaus, joka vie epäpuhtaudet pölypussiin tai -säiliöön. Poistoilman suodatuksen on oltava riittävä, että pienpartikkelit eivät ajaudu takaisin sisäilmaan. SEBO on yksi luotettavimmista mattoimureista Euroopassa.

Tekstiililattiaan kerääntyy käytettäessä likaa, joka ei poistu mekaanisesti lattiaa imuroimalla. Tahrat voidaan poistaa paikallisesti ja säännöllisesti. Se olisi hyvä kirjata hoitosuunnitelmaan. Seuraavissa kappaleissa vertailen muutamaa puhdistusmenetelmää tekstiililattian laajemmissa puhdistuksissa, jotka olisi hyvä huomioida lattian hoitosuunnitelmassa.

JAKSOTTAISET TEKSTIILILATTIAN PUHDISTUKSET

Jaksottaisilla tekstiililattioiden puhdistuksilla tarkoitetaan yleensä muutaman kerran vuodessa tapahtuvia puhdistuksia, esimerkiksi alueille joissa kuljetaan paljon. Puhdistusten taajuus riippuu, kuinka paljon alueella on kulkemista, kuinka paljon ja millaista likaa tulee sisään, onko käytössä hyvä mattoimuri vai tavallinen pölynimuri ja tekstiililattian laadusta.

Jaksottaisen puhdistuksen voi toteuttaa painehuuhtelumenetelmällä tai kapselointipuhdistuksella. Muitakin menetelmiä on, mutta niitä käytetään harvemmin Suomessa. Eroja menetelmillä on paljon ja niissä tarvitaan erilaiset laitteet.

Tärkein ero kahden yllä mainitun menetelmän välillä on se, että

  • painehuuhtelumenetelmä poistaa likaa tekstiililattiasta heti ja
  • kapselointimenetelmä jättää lian lattiaan kapseloituna polymeereihin tai vastaaviin.

Kapseloituneen lian poistaminen jätetään imurointivaiheeseen, joka toteutetaan lattian kuivuttua.  Tässä kohtaa mattoimurin tulisi olla riittävän tehokas ja toimiva laite.

Lattian kuivumisajassa on myös eroa vertailtaessa kahta yllä mainittua menetelmää. Painehuuhtelun jälkeen kuivuminen kestä 1-4 tuntia, kun kapselointipuhdistuksen jälkeen lattia on kuiva 0,5-1 tunnin jälkeen. Kuivumisaikaa voi nopeuttaa erilaisilla puhaltimilla tarvittaessa.

Poikkeuksetta kaikki kapselointimenetelmien valmistajat suosittelevat painehuuhtelumenetelmää tekstiililattian peruspuhdistuksiin.

Kolmas Suomessa käytetty jaksottainen menetelmä on tekstiililaikkapuhdistus. Siinä tekstiililattiaa puhdistetaan hidaskierroksisella lattianhoitokoneella ja imukykyisellä tekstiililaikalla. Lika pyritään siis imeyttämään tekstiililaikkaan ja laikkoja vaihdetaan niiden likaantuessa.

Likaantuneet laikat pestään myöhemmin pesukoneessa ja otetaan uudelleen käyttöön. Jos puhdistettavaa aluetta on paljon, laikkojakin pitää olla paljon. Hyvä puoli menetelmässä on se, että kaikilla siivousliikkeillä on jonkinlainen lattianhoitokone jo olemassa.

TEKSTIILILATTIAN PERUSPUHDISTUKSET

Peruspuhdistuksella tekstiililattia pyritään palauttamaan alkuperäiseen puhtaustasoon. Tämä vaatii jo painehuuhtelulaitteiltakin riittävää kapasiteettia. Myös puhdistusaineiden ja tahranpoistoaineiden laadulla ja teholla sekä ympäristövaikutuksilla on merkitystä, että tekstiililattia saadaan haluttuun puhtaustasoon.

Henkilökohtaisesti en usko, että tekstiililattian peruspuhdistuksessa saadaan riittävän puhdistustulos vain vettä käyttämällä, vaikka se olisi ultrapuhdasta ja/tai otsonoitua tai emäksisöityä. Asia olisi tietysti mahtavaa tutkia standardoidulla tutkimusmenetelmällä.

Sen sijaan, jos uudiskohteen tekstiililattia puhdistetaan ennen kiinteistön luovutusta vaikka ultrapuhtaalla vedellä ja tehokkaalla painehuuhtelulla, niin siinä on hyvä onnistumisen mahdollisuus. Tosin olosuhteet loppusiivouksessa vaihtelevat rajusti...

Kapselointipuhdistuksen tai tekstiililaikkapuhdistuksen tehoon ja tuottavuuteen en luottaisi tekstiililattian perussiivouksessa. Painehuuhtelumenetelmän likaa poistava "huuhteluvoima" on liian ylivertainen verrattuna muihin menetelmiin.

Lopuksi voisin kiteyttää asiaa artikkelin otsikkoon viitaten. Riittävän tehokkailla painehuuhtelulaitteilla, oikeanlaisia puhdistusaineita käyttämällä ja hyvää suunnitelmaan tukeutuen,

  • painehuuhtelumenetelmällä puhdistetut tekstiililattiat pitävät myös sisäilmaa puhtaampana kuin muut menetelmät.

Hyvällä puhtaustasolla on myös muita vaikutuksia, esimerkiksi lattian elinkaareen ja tilojen käyttäjien tyytyväisyyteen.

Puhtain terveisin,

Aarne Eränen, yrittäjätoimitusjohtaja vuodesta 1991

Beretta Palvelut Oy

20.09.2022Painehuuhtelulaitteet tekstiililattioiden puhdistukseen ja huoltoon.
24.02.2021Vastuullisempaa ja tehokkaampaa lattioiden puhdistusta BONASTREN laikoilla
26.03.2019Yläpölyjen imurointi helpommaksi
25.01.2019Korkeiden sisäikkunoiden välineuutuuksia
26.11.2018Homepölysiivous ohje
22.04.2015Uutuuksia korkeiden ikkunoiden pesuun
16.01.2013Työterveyslaitoksen ohje vanhan mikrobivaurioisen rakenteen purkamiseen
14.03.2016TUVASA (Turvallinen vahinkosaneeraaminen) hankkeen tuottama opas vahinkosaneerauksen palveluiden ostajille
14.03.2016Korkeiden ulkoikkunoiden peseminen