Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Hajunpoisto

Hajunpoisto on yksi vaikeimmista asioista kiinteistöjen kunnostuksissa. Hajureseptorit nenässämme ovat suoraan yhteydessä aivojen tunnekeskukseen ja vaikuttavat siksi monella tavalla elämäämme.

Esimerkiksi homeelle altistuneet voivat saada oireita pelkästään homeenhajusta, vaikka tiloissa ei homeita enää olisikaan. Siksi on tärkeää huolehtia myös siitä, että saneerauksen aikana poistetaan ja kontrolloidaan hajuja.

Hajuaisti on jokaisella erilainen ja se on yksilöllinen aisti, joka ohjaa käyttäytymistämme tietoisella ja tiedostamattomalla tasolla. Hajua mitataan yleensä aistinvaraisesti, mutta kaasuemissioita joiden tiedetään haisevan/tuoksuvan jollekin voidaan mitata myös eri mittalaitteilla.

Hajunpoisto voidaan jakaa kahteen eri tapahtumaan
  • Hajunpoisto materiaalien pinnoilta
  • Hajunpoisto sisäilmasta
Hajunkontrollointi tarkoittaa hajuhaitan ehkäisemistä, ennen kuin itse hajunlähde saadaan poistettua tai neutralisoitua. Hajunkontrolloinnin hyötyjä ovat:
  • Estetään hajujen, esimerkiksi homeen haju, leviäminen ympäristöön ja tarttuminen pintamateriaaleihin
  • Tiloissa oleskelu on helpompaa. Henkilökohtaisesta suojautumisesta ja alipaineistuksesta on silti huolehdittava, jos työskennellään esimerkiksi itse palokohteessa. Tilat jossa ei ole haitallisia aineita terveydelle, saadaan kuitenkin vapaiksi hajuhaitoista.
  • Hajujen jälkipuhdistaminen on helpompaa, koska hajukuormaa ei synny lisää.
Hajunpoistomenetelmiä ovat:
  • Hajujen muokkaaminen. Hajumolekyylit muokataan pysyvästi haisemattomiksi. Toimii välittömästi, jos aineet ja menetelmät ovat oikeat ja laadukkaat.
  • Hajunaiheuttajan hajottaminen entsyymeillä. Esimerkiksi virtsan ammoniakki hajoitetaan haisemattomaksi.
  • Hajujen hapettaminen. Hajut "poltetaan" lisähapen avulla. Vaatii reaktioaikaa ja saattaa hapettaa myös arkoja pintamateriaaleja.
  • Hajujen sulkeminen. Esimerkiksi savulle tai kreosootille (kivihiilipiki) haiseva betoniseinä käsitellään sulkumaalilla joka ei läpäise kaasuja.
Yrityksemme oli mukana VTT:n tutkimuksessa "Tulipalon jälkihajujen poisto" ja menestyimme erittäin hyvin lopputuloksissa. Tutkimustulokset löytyvät VTT sivuilta ja käyttämämme menetelmä oli numero 1.

Koulutamme Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden liiton jäsenyrityksiä liiton järjestämissä sertifiointikoulutuksissa. Vahinkosaneerausalalle olemme tuoneet paljon uutta tietoa Suomeen ja haluamme jakaa sitä myös muille. Olemme olleet apuna myös alan kirjallisuuden laatimisessa.

Ota yhteyttä kouluttajaamme Aarne Eräseen tai pyydä lisätietoja ongelmaan tai tarpeisiisi. Katso yhteystietomme tästä. Tuotteita ja hajunpoistoaineita löydät Tuotteet-sivuilta. Lue lisää  > >

Ohjeita hajunpoistoon >> 


Palo- ja nokivahinko huoneistossa. Hajun leviämistä on edistänyt ylipaine palon aikana.