Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Desinfiointi ja homeen poisto

Desinfiointia tai desinfektiokäsittelyä tarvitaan silloin terveytemme on vaarassa. Kiinteistöissä on erilaisia homeita ja osa niistä on terveydellemme haitallisia ja osa ei. Vaaran terveydelle aiheuttavat itiöt ja homeiden aineenvaihduntatuotteet. Aina kun liiallista homekasvustoa esiintyy, on se poistettava mekaanisesti ja pinnat sekä ilmatila pitää puhdistaa sekä mahdollisesti desinfioida. Homeet puolustautuvat, esimerkiksi purkutöiden aikana lähettämällä itiöitä ympäristöön, ja siksi on myös huolehdittava siitä, että itiöt eivät pääse leviämään puhtaisiin tiloihin. Oikealla korjattavien tilojen osastoinnilla ja alipaineistuksella tai ylipaineistuksella estetään itiöidn ja epäpuhtauksien leviäminen puhtaisiin tiloihin.

Homeet eivät normaalisti aiheuta itse ongelmaa, vaan ongelmia aiheuttavat liiallinen kosteus tai ravinto (likaisuus). Jos kosteuden tai puhtauden hallinta kiinteistössä syystä tai toisesta pettää, alkavat homeet ja sienet kasvaa. Silloin niiden itiöpitoisuudet ja niiden aineenvaihdunnan eritteet sisäilmassa kasvavat niin suuriksi, että alamme reagoida niihin.

Liiallisen kosteuden syyt on korjattava mahdollisimman nopeasti ja tilat puhdistettava sekö mahdollisesti desinfioitava. Puhdistuksesta tai desinfioinnista ei ole hyötyä kuin hetkeksi, jos itse syytä ei korjata oikeaoppisesti.

Desinfiointia käytetään terveydehuollon eri alueilla säännöllisesti jotta terveytemme ei olisi vaarassa. Näin tulee toimia myös kiinteistöjen vahinkotapauksissa, jos epäillään että terveydelle vaarallisia mikrobeja on levinnyt hallitsemattomasti rakenteisiin, irtaimistoon tai oleskelutiloihin. Viemärivuodot ovat yleensä vahinkoja joissa ammattilaisten suorittama desinfektiokäsittely poistaa tartuntavaaraa.

Pintojen desinfiointi

Materiaalien pinnat desinfioidaan yleisimmin hienolla aerosolisumulla niin sanotulla märkäsumutuksella (ULV-menetelmä, Ultra Low Volume). Tilat evakuoidaan ja eristetään. Käsittelyn suorittaa koulutettu henkilöstö tai mahdollisesti käsittelyyn soveltuva laite, joka jätetään käsiteltävään tilaan. Pinnoilta on mahdollista eliminoida yhdellä oikeaoppisella käsittelyllä:
  • bakteerit
  • virukset
  • sienet
  • homeet
Kun suoritetaan homeenpoisto ja desinfiointi, on myös huolehdittava kuolleiden mikrobien poistamisesta pinnoilta, koska ne saattavat myös aiheuttaa ongelmia sisäilmaan joutuessaan.

Kerromme mielellämme kuinka nämä toimenpiteet tapahtuvat oikeaoppisesti.

Ilmapesu

Sisäilmaa ei voida desinfioida pysyvästi. Se voidaan hetkellisesti puhdistaa hygieeniseksi ilmapesulla. Se tehdään aikaisemmin mainitulla ULV-sumutustekniikalla ja turvallisella desinfiointiaineella. Menetelmä tai aine ei saa aiheuttaa ongelmia tiloissa oleville pintamateriaaleille esimerkiksi liian voimakkaan hapetusvaikutuksen ansiosta. Menetelmä poistaa ilmatilasta myös muita epäpuhtauksia.

Ilmapesun jälkeen tasopinnat on puhdistettava huolellisesti esimerkiksi mikrokuituisilla siivousvälineillä ja pintamateriaaleille soveltuvalla yleispesuaineella. Näin vamistetaan, että tasopinnoille laskeutuneet epäpuhtaudet poistetaan kokonaan tiloista.

Kuivasumutustekniikat desinfioinnissa

Kemiallisista aineista on mahdollista tehdä savukaasua laitteilla joita nimitetään thermofoggereiksi. Ne ovat lämpöohjattuja sumuslaitteita, joiden kehittämä aerosoli on niin hienojakoista, että se luokitellaan savukaasuksi. Pienimmillään yhden pisaran koko on alle yhden mikrometrin.

Ongelmaksi pintojen desinfioinnissa muodostuu savukaasun hallittavuus, tunkeutuvuus pintamateriaaleihin ja kontaktiaika. Ilmatilan puhdistamisessa savukaasut toimivat kyllä, mutta pinnat vaativat toisen käsittelyn märkäsumutuksella, että voidaan olla varmoja desinfioinnin tehokkuudesta.

Ota yhteyttä kouluttajaamme Aarne Eräseen ja pyydä apua mahdolliseen ongelmaan tai jos haluat lisäkoulutusta asiassa teemme sinulle tarpeittesi mukaisen koulutusohjelman oikeaoppiseen työskentelyyn. Katso yhteystiedot tästä >>

Ohjeita desinfiointiin ja hajunpoistoon >>

Lattiasieni alapohjassa.